Een bijzondere paardenervaring met Noora Ehnqvist - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een bijzondere paardenervaring met Noora Ehnqvist

Wow Momenten
Tijdens de safari ‘Paarden Ervaren’ met de Finse trainer Noora Ehnqvist en haar Zensitive studenten vindt een ontroerend voorval plaats.
Een groep Zensitive studenten van Noora Ehnqvist is speciaal voor de safari Paarden Ervaren overgevlogen uit Scandinavië. De studenten hebben maar één intentie: het bestuderen en ervaren van de kuddedynamiek in een sociaal complete kudde ongedomesticeerde paarden.
Ze verwachten geen inter-acties...
De groep studenten is langs de kant van een zandpad op de grond gaan zitten en observeert een kudde paarden in stilte. Boswachter Hans Erik Kuipers, hier op archiefbeeld, is telefonisch op de hoogte gebracht van hun aanwezigheid. Hij kan die dag niet aanwezig zijn maar is erg blij met de belangstelling uit het buitenland.
Dat een delegatie hier speciaal voor komt overvliegen. Heel bijzonder. De studenten stellen zich bescheiden op. Ze vermijden oogcontact met de paarden, om aan te geven dat ze niet als roofdieren komen maar uitsluitend als waarnemers. De paarden pikken deze intentie moeiteloos op en nemen een soortgelijke houding aan: het beroemde 'spiegelen'...

Na verloop van tijd steekt de kudde het zandpad over om zich tegoed te doen aan het voorjaarsgras tussen de populieren. Noora's studenten zijn onder de indruk van de rust die er in de kudde heerst, maar ook van de houding van een van de leidende hengsten. Ze gaan strategisch tussen de groep mensen en de paarden staan. 
Het enige veulen in de kudde is van nature nieuwsgierig en heeft nog geen weet van de grote boze buitenwereld. In dit stadium is supervisie geen overbodige luxe.

Tijdens het grazen verplaatst de kudde zich langzaam. Een groepje hengsten zoekt een plekje pal naast het zandpad op om een robbertje te speelvechten. De studenten kijken toe. Wow! Wat een kracht!

Het volgende ogenblik keert de rust weer terug. De merrie en haar jonge veulen gaan middenop het zandpad staan, waar het veulen neerploft en in een diepe slaap valt. Dan blijkt hoe oplettend paarden zijn. Terwijl de studenten de hengstengroep observeren, steekt een van de paarden ineens zijn hoofd in de lucht en spitst de oren, terwijl hij in de verte tuurt.

Even later naderen er enkele vrachtwagens, die een eind verderop aan het werk waren. De vrijgezelle hengsten gaan middenop het pad lopen, want een eindje verderop ligt nog steeds het veulen te slapen.

Dit wordt nu wakker en verlaat, onder begeleiding van de hengsten en zijn moeder het pad.

De vrachtwagens en een auto met werklui passeert ons behoedzaam, om niet al te veel zand te doen opwaaien.

Verderop staan de paarden. Hoewel ze zichzelf in veiligheid hebben gebracht, blijven ze in de buurt rondhangen in plaats van de afstand tussen de kudde en de auto’s nog groter te maken. 
Zodra de auto’s uit zicht zijn, keren ze terug, waarbij ze de groep extra aandachtig bestuderen. ‘Alles goed bij jullie?’, lijken ze te vragen.

Een prachtig voorbeeld van hoe sociaal en zorgzaam paarden zijn, ook naar andere diersoorten toe, de mens incluis...
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu