Vierdaagse voor ruiters en menners - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vierdaagse voor ruiters en menners

Wow Momenten > REIZEN
Avondvierdaagse voor ruiter en koetsier: een puik idee  
De Aangespannen Rijders Woold, zo heet het super actieve clubje menners uit de Winterswijkse buurtschap Het Woold. Er wonen relatief veel menners en ruiters in 't Woold en de overige satellietbuurtschappen van Winterswijk. Geen wonder. Wie in dit lommerrijke deel van De Gelderse Achterhoek neerstrijkt vindt er zoveel rust, ruimte, zandpaden en officiƫle ruiter- en menroutes dat het moeilijk is om het paardenvirus niet op te lopen.

'Peerd'n' zijn hier zo'n beetje het hoofdonderwerp van gesprek. Je ziet ze overal, paarden en pony's van alle rassen en in alle soorten en maten. Discrimineren is hier taboe. De meeste eigenaren rijden hun edele viervoeters zowel onder de man als aangespannen en hele families nemen enthousiast deel aan welke rit dan ook. 
Immers, alles wat de Aangespannen Rijders Woold zoal aan activiteiten organiseert, is de moeite waard. (Mid)dagritten, avondritten, een Marathon (met een stap- en draftraject, hindernissen en de vaardigheid)... Speciaal voor al die paardenliefhebbers, aangevuld met de vele hippische vakantiegangers die deze omgeving al hebben ontdekt en toeschouwers organiseert De Aangespannen Rijders Woold sinds de eeuwwisseling elke zomer een heuse Avondvierdaagse voor ruiter en koetsier. Geen duizenden deelnemers, geen Via Gladiola, geen retteketet muziek en strodorp met vette hap kramen en modieuze hebbedingetjes voor Penny-meisjes, maar een paar ruime weilanden als start, pauze- en finishplekken en een heel leger vriendelijke vrijwilligers. Meer poespas is ook niet nodig, want het decor waarin de Vierdaagse wordt verreden is de grote attractie. De vier routes zijn ongeveer 20 km lang, voeren door 't Woold, Corle, Kotten en Ratum, met overal langs het traject vrijwilligers die een oogje in het zeil houden en op de pauzeplek halverwege koffie, thee of iets fris schenken. 
Eigen wegen
Het aardige is dat er deze vier dagen ook over eigen wegen wordt gereden. Waar anders nooit niemand iets te zoeken heeft, mogen nu ruiters en aanspanningen komen en schaamteloos gluren naar monumentale, veelal in de oude staat herstelde boerderijen, zelf ook nieuwsgierig gadegeslagen door de bewoners ervan, die eersteklas zitten.
En voor dat alles tel je als menner (bij voorinschrijving) maar een luttele tien euro neer. (Noot: althans in 2013, toen wij de rit bijwoonden) Ruiters betaalden vijf euro. Voor wie minimaal drie avonden meerijdt is er ook altijd een aandenken. In 2013 vond dit kleinschalige paarden-evenement voor de veertiende keer plaats. Elke avond reden gemiddeld zo'n 150 aanspanningen en diverse groepjes ruiters mee. 
Het ging er allemaal uiterst gemoedelijk aan toe en er viel geen onvertogen woord.
Net zoals voorgaande jaren, hadden alle menners passagiers aan boord, variĆ«rend van kinderen, familie, vrienden en bejaarden tot en met een enkele paardenfokker, die uiteraard alleen maar oog had voor vierbeners. Hij kwam ogen tekort. Een groep ruiters op Haflingers, een delegatie ruiters op IJslanders, kinderen, jongeren en bejaarden, iedereen genoot volop van de routes door Nationaal Landschap Winterswijk, waar op sommige plekken de tijd leek te hebben stilgestaan. 
Onderweg konden de ruiters en menners elkaar goed bekijken, want gingen de menners bij de start van start, de ruiters startten bij de finish en reden de route in omgekeerde volgorde. Halverwege was het dan 'Hoi! Hallo! Goedenavond!' Menners en ruiters van Nederland, sla de handen ineen en maak er een landelijke paardenvierdaagse van!
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu