bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > WELZIJN
STALGEBREK: IS DAT TIJD- OF GELDGEBREK?
Soms is het bij paarden net zo gesteld als bij mensen en zie je van verre al het stressgedrag. Bij de psychiater kun je als mens dan op de bank gaan liggen en je verhaal 'doen' maar die therapie is een schier onmogelijke taak bij paarden want welke Ikea of Leen Bakker heeft een passende stevige bank in de aanbieding? Laat staan dat van Knollenstein erop wil gaan liggen en zijn zegje zal kunnen doen.

Aan de PaardenProzac dan maar? Ben je bedonderd... Sederen is in deze niet de weg want als beestjelief van de maagzweren al geen buikklachten heeft komt het van de andere toegediende rommel wel.      
De beste therapie is maar eerst bij de ruiter of koetsier te beginnen en de vraag te stellen hoe het met hem/ haar gesteld is. 
Is hij of zij niet gesteld (bij dames heet dat dan weer ongesteld) is het verstandig de reden van dat probleem maar eerst te onderzoeken. 
Niks in de knip hebben en toch het paard aanhouden (dat dus vervolgens slecht te vreten krijgt of erger nog verwaarloosd wordt) is het begin van de ellende.
Aan de bar in de foyer zie je bij die mensen geregeld het zgn. 'Alzheimer-gedrag' door na de nodige spirituozen genuttigd te hebben vervolgens vergeten te betalen en er stiekem tussenuit knijpen en denkend ‘weer een dag voorbij’, wachtend op hoeveel aanmaningen de volgende dag weer zal brengen. Geen geld is in deze tijden van recessie geen schande.
Maar moet het paard, laat staan de manegehouder daar dan ook slachtoffer van worden? Of als het paard wegens tijdgebrek slechts eens een uurtje per dag achter de tralies vandaan geplukt wordt is het slachtveld compleet en wordt de laatst aangeschafte zweep, als verlengstuk van de agressie, gehanteerd omdat het beestje niet wil gehoorzamen.  
Ik ben maar een psychiater van 'de koude grond' maar weet wel dat als het paard in zijn waarde werd gelaten en gezorgd werd dat er iedere dag weer een leuke uitdaging te wachten stond en zich derhalve niet hoefde te vervelen er veel minder stress bij het fenomeen paard zou zijn. Ontstressen bij mensen is een veel moeilijker hanteerbaar aspect; geniet eens van de natuur, strooi desnoods eerst om de deur wat zangzaad, pak dan een stoel en kijk wat er gebeurt.
Ga een eind wandelen, ontdek hoe mooi het op de hei kan zijn en merk dat zo’n wandeling geen geld hoeft te kosten. 

Uiteraard kunnen we van de wind niet leven dus heeft ’luchtzuigen’ ook geen zin.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu