bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > PAARDENVOLK MET VISIE
Vakjargon

Ook deze week, zoals iedere week, prikte ik weer een vorkje mee op de sportschool. Ik had het genoegen tussen een aantal recidieve Personal Coaches te zitten (ze komen namelijk bijna iedere dag terug om andermans spieren op te blazen). En tijdens de dis vloog het vakjargon me om de oren zoals 'Kettlebell' Swings, GHD Back Extensions, Burpees, Double Under enz.'
Als je die hele zooi hebt afgewerkt heb je geloof ik een 'WOD' gedaan. Nou neem ik graag deel aan gesprekken, ik ben n.l. vroeger ingeënt met een grammofoonnaald, maar in dit geval werd ik volledig 'U.P.G'. De eerste vraag die wellicht bij het vrouwelijk lezerspubliek boven komt drijven is ‘dathebtietochniet nodig zo’n apekooi’ en daar moet ik de dames die mij kennen gelijk in geven. De reden dat aan de sportschool ook een fysiotherapeut verbonden is van het vrouwelijk geslacht, voorzien van een goed exterieur en over goede gangen beschikt, maken het strikt noodzakelijk dat ik minstens twee maal per week in het etablissement aanwezig ben om de jonge opfok in de gaten te houden.
De tweede vraag is natuurlijk wat betekent 'U.P.G.'? Ook dat wil ik graag nader uit elkaar drukken. Tijdens mijn vorig leven was ik schoolmeester en ook in het onderwijs kan men heerlijk doordrammen in vakjargon over allerlei zaken die door een leek absoluut niet te volgen zijn (vergelijk het maar met enge ziektes bij de dokter). 
Als ik het met mijn boerenverstand niet meer kon volgen riep ik dan ook direct: 'Ik ben helemaal U.P.G.' en mijn collega’s die er wel voor gestudeerd hadden om zich te verschuilen achter ingewikkeld taalgebruik vielen dan direct stil en vroegen mij dan om uitleg (Trouwens, leuk hè als docenten je niet begrijpen en je het dan mag uitleggen): 'U.P.G.' betekent Uit Positie Geluld. 

En zowaar, mijn opmerking was effectief want plots waren de dames en heren weer down to earth en spraken weer in gewoon 'Jip en Janneke taal'.
Gelukkig hoor ik bij het paardenvolk en spreken we in normale bewoordingen zoals: Kaptoom, Martingaal, Kissing Spines, Tying-Up, O.C.D., Appuyeren, Afdisselen, het Achenbachsysteem enz. Heerlijk dat het ook zo simpel kan...

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu