Voordeel van omweiden is dat je enige controle hebt over het grasaanbod en je eventueel kunt hooien. Nadeel is dat je meer afrastering nodig hebt en de paarden je mogelijk gaan associëren met een verandering van aanbod. Dat kan tot onrust in de wei leiden. Dan is er nog strookbegrazing, waarbij je de paarden een weiland in stroken laat afgrazen. Bij strookbegrazing werk je met een verplaatsbare afrastering, bestaande uit prikpaaltjes met stroomlint of –koord. Hoe ver en hoe vaak je de afrastering opschuift is afhankelijk van de lengte van de strook, het aantal paarden en de lengte en voedzaamheid van het gras. Nadeel van strookbegrazing is dat de paarden zich allemaal gulzig op dat ene stukje verse gras storten en daarbij de grond dermate aanstampen dat het gras eronder leidt en onkruiden de kans krijgen de kop op te steken. Ook het superkorte afgrazen van één bepaalde strook kan het gras de das omdoen. Dit voorkom je door de paarden maar een beperkt aantal uren op één strook te laten grazen. Voordat het gras te kort wordt schuif je dan de hele strook door, als je daar tenminste de tijd voor kunt vrijmaken. Het kan allemaal nog creatiever. Sommige paardenhouders bombarderen de twee lange zijden van een rechthoekige wei tot graasplekken. Aan de paarden de keuze waar te grazen. Voordeel hiervan is dat ze -afhankelijk van het weideformaat- steeds een eindje moeten lopen om van de ene naar de andere plek te gaan. Nooit slecht, een beetje beweging. Andere paardenhouders hanteren een tijdklok, die op een ingestelde tijd het schrikdraadje tussen de paddock en de weide loslaat en oprolt, zodat de paarden de wei in kunnen.
J
Jaarrond de wei gezond Een mooie uitspraak luidt: de shit van vandaag is de mest van morgen. Wie de moeite neemt dagelijks de wei uit te mesten, slaat twee vliegen in één klap. Ten eerste is deze organische mest composteerbaar. Je kunt de mest dus in een later stadium weer uitrijden over de wei. Het voordeel van dierlijke mest is bovendien dat de meststoffen erin verspreid vrijkomen, terwijl ze er bij kunstmest als het ware uit spuiten en het gras aanzetten tot een enorme groeispurt! Ten tweede doorbreek je er op een goedkope, natuurlijke manier de wormencyclus mee. Het klinkt als een cliché, maar voorkomen is echt beter dan genezen. Zeker in deze tijd, waarin steeds vaker wormen opduiken die resistent blijken te zijn tegen chemische wormenpasta's, voornamelijk door de foutieve en te frequente toediening ervan.
Afrondende tips.
K: Kalk. De paardenwei heeft kalk nodig, maar hoger dan pH 7,2 is teveel van het goede. Teveel kalk in de grond? Tip: Voeg takken of gedroogde (biologische) kippen- of schapenmest toe. (pH testen met behulp van een testsetje dat je koopt bij de Welkoop/Boerenbond)
L: Lava. Lava is versteend magma uit het binnenste van de aarde. Het bevat ontzettend veel sporenelementen. Dit verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem. Lava behoort met zeemineralen, zeeschelpenkalk, kleimineralen, compost en bokashi tot de biologische vaste meststoffen. Een aanrader.
M: Maaien. Maaien na begrazing (ook wel 'bloten' genoemd) heeft een gunstige invloed op de paardenweide, omdat het gras daardoor meer in de breedte gaat groeien en een betere zode geeft.
N: Neutrale grond. Neutrale grond heeft een pH van 6,5 – 7,2. Het hoogste streven.
O: Opname. De meeste paarden zijn geen kampioenen in het reguleren van hun grasopname. Wie met name de sobere rassen toch weidegang gunt, kan de dieren een graasmasker aan doen. Het ziet er niet uit, maar door het graasmasker heen kunnen ze toch kleine beetjes gras naar binnen werken.
P: Paardenmest uit de wei halen. Grond verzuurt door paardenmest. Je kunt dit proces vertragen door de paardenmest op te ruimen. Bovendien voorkom je daarmee bossen, want paarden eten het gras niet dat op hun eigen mest groeit.
Q & R: quitte draaien door regeneratie. We hebben jarenlang onze cultuurgronden zo intensief bestookt met kunst- en/of drijfmest dat de balans ver te zoeken is. De enige manier om de bodem weer tot zelfregeneratie aan te zetten is de humusopbouw te stimuleren. Dat kan met het gefaseerd (verdeeld over drie jaar) in de wei brengen van organische, vaste stalmest, biologische meststoffen en compost. Compost is gemaakt van organisch afval en wemelt van de micro-organismen. Na die drie jaar is de micro-flora in de bodem weer hersteld en is het een kwestie van 'gevoel voor de conditie van de wei' krijgen. Heb je het idee dat de wei de begrazing even niet aan kan? Paarden de wei uit, gras laten bijkomen, eventueel bemesten, maaien en laten groeien tot het weer een mooie, dichte mat is. De paarden kunnen er dan weer op. Als je de paarden tot die tijd op een dieet van ruwvoer zet kan dat, eenmaal uitgescheiden en gecomposteerd, mede als organische meststof dienen. Wie niets voelt voor 'biologisch' kan ENTEC proberen. Dat is een speciale kunstmest voor de paardenweide die een stikstof verbinding bevat die langzaam vrij komt.
S: Schuilstal. Bij guur of heet weer moeten paarden kunnen schuilen in een open schuilstal.
T: Totaal nieuwe start. Soms is een bestaande wei die paardenwei moet worden niet meer te redden. Dan is het wenselijk een totaal nieuwe start te maken. Dat kan door allereerst de bodem maximaal 10 à 20 centimeter te bewerken (grond niet keren) en daarna in één keer alle meststoffen voor twee jaar op te brengen.
U: Uitroeien. Het uitroeien van giftige planten kan op verschillende manieren. Handmatig met de schoffel, de plant in zijn geheel eruit trekken, regelmatig maaien van de paardenweide of selectief bestrijden met gif.
V: Vergeten gifbronnen. Vallende bladeren en vruchten kunnen schadelijk dan wel dodelijk zijn. Vruchten van de witte paardenkastanje zijn dodelijk. Eikels? In groene, niet rijpe eikels en eikenbladeren bevinden zich looistoffen (tanninen). Deze kunnen bij een hogere dosering problemen veroorzaken. Esdoornbladeren met een endofyt (symbiotische schimmel) erop kunnen Atypische Myopathie veroorzaken.
W: Water. Een paard neemt zo'n 35 liter water per dag tot zich, dus er is altijd vers water nodig. Gebruik hiervoor een grote drinkbak, bijvoorbeeld een badkuip of een waterbak met een vlotter en een aansluiting op het drinkwaternet. Paarden mogen niet bij stilstaand water in een sloot kunnen, vanwege het gevaar van botulisme.
X en Y: Niet van belang voor de paardenwei...
Z: Zuur. Lager dan pH 6,5 is de grond te zuur. Grond te zuur? (te zien aan grote hoeveelheden zuring) Voeg natuurlijke kalkmeststoffen toe. Je vindt ze in het gesteente dolomiet, maar ook in houtas en eierschalen.