bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > PAARDENVOLK MET VISIE
Blaaskaak

Het was weer eens zover. Op de mat lag een uitnodiging voor een avondje netwerken waarbij men vond dat ik met mijn brede interesse ook aanwezig moest zijn. Deze meeting bleek plaats te grijpen in een aardig optrekje, vlak over de grens, waarbij je welhaast een fiets nodig had om van het ene vertrek naar het andere te komen maar toch…….ook in dit geval gold: 'Das Dabei sein ist alles'. Gewapend met een glas champagne werd ik ontvangen door de gastheer. Deze had kennelijk al meer drank in zijn leven op dan ik krentenbrood en stelde mij direct voor aan zijn vriendin met de fraaie naam Natasja.

Al snel in het gesprek dat ik met Natasja aanknoopte werd mij duidelijk dat haar bloes net zo goed gevuld was als kennelijk de inhoud van de portemonnee van haar vriend, want fluks zag ik dat er links en rechts grootmeesters aan de muur hingen die naast die van haarzelf mijn aandacht trokken. Al handenschuddend door het vertrek gevuld met mensen die het zo alleraardigst vonden dat ik ook van de partij was, begaf ik mij naar de muur behangen met moderne schilderijen en bekeek aandachtig de kunstwerken.
In een mum van tijd stond de gastheer naast me en vroeg me naar mijn belangstelling. Ik gaf aan dat ik vroeger ook geschilderd had en nog steeds bewondering had voor mooie kunstwerken.  De intensieve  paarden-houderij maakte het mij  helaas onmogelijk hier veel tijd in te steken.
Daarop werd ik door de gastgever meegetroond naar een bovengalerij. Inmiddels mocht ik hem al bij zijn voornaam noemen en Jack bood mij ondertussen naast een paar flinke schouderkloppen een 'havanna' aan en schonk zichzelf nog eens een glaasje 'bubbeltjes' in.

Met verbazing keek ik rond want de ruimte was gevuld met kunstwerken die allen gewijd waren aan het paard; niet alleen schilderijen van Wouwermans en Eerelman maar ook bronzen sculpturen zoals die van Meunier stonden hier te pronken. 
Jack trok nog eens aan zijn sigaar en de volgende kurk van een nieuwe fles champagne en begon te 'blazen'. De giga bedragen van de aanschafprijzen vlogen mij om de oren. Ik mocht zelfs vernemen dat hij nog een aantal biedingen had uitstaan op wat 'doekjes'. Duidelijk niet de klasse van 'Oud Geld' concludeerde ik en besloot voor mijn eigen vermaak deze blaaskaak maar eens te voeren. 
Ik prees hem om zijn fantastische smaak en stak hem de nodige veren in de plek waar hij ze kennelijk zo graag voelde. Effect gesorteerd want het mankeerde er nog maar aan dat hij zou zeggen dat hij ook een bod op de 'Nachtwacht' had uitgebracht. 

Heerlijk zo’n toneelstuk en dat helemaal alleen voor mij opgevoerd zonder entreegeld en met champagne en kaviaar. Bij mijn afscheid later op de avond zei Jack dat ik toch vooral weer eens een keertje moest terugkomen, want hij had in tijden niet zo’n diepgaand gesprek gevoerd en dankte mij voor mijn aanwezigheid. Natasja heb ik die avond niet meer gezien maar hij mocht haar houden van me, want ik heb geen geld voor een 'Rembrandt'...
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu