Communiceren met paarden op basis van gelijkwaardigheid - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Communiceren met paarden op basis van gelijkwaardigheid

Educatie
'Praat Paards Met Me'
Hoe deze lezing tot stand kwam
Na twintig jaar lang konikpaarden te hebben geobserveerd, gefotografeerd en vastgelegd op video en audio (!), ontmoette ik in oktober 2019 voor het eerst Sharon Wilsie en haar partner Laura. 
De organisatie van deze eerste HORSE SPEAK clinic in Nederland rustte op de frèle schouders van paardenvrouw en 'wholistische natuurgeneeskundige' Charmaine van den Berg. Hier rechts achter Sharon te zien.
Alle lof voor Charmaine!
Sharon publiceerde in 2016 dit boek, waar ik onmiddellijk op 'aansloeg', omdat het een feest van herkenning was! 
Hoe dat zo?
Omdat ik door de jaren heen de in vrijheid levende koniks zo'n rijk palet aan gelaatsuitdrukkingen, geluiden en sterke staaltjes van 'onberispelijk sociaal gedrag' tentoon had zien spreiden dat ik niet anders kon dan tot de conclusie komen dat paarden door middel van een heldere, samenhangende taal met elkaar communiceren. Een heuse taal?  
Yes! En met diezelfde taal proberen paarden ook al duizenden jaren lang met ons mensen te communiceren.
Alleen...
Wij nog steeds niet begrijp!
Laat nou ene Sharon Wilsie uit de VS die taal hebben ontcijferd! Toen ik las dat de teruggefokte Tarpanruin Rocky, afkomstig uit een kudde wilde mustangs - hier links op de foto- haar grootste leermeester was en nog steeds is, nam ik contact met haar op. 
Sindsdien speel ik Sharon videobeelden van paardengedrag toe die zij 'vertaalt'. Hoe 'cool' is dat? Nu viel me tijdens de clinicdag iets op:

een niet onaanzienlijk deel van de deelnemers was helemaal vanuit Duitsland, Oostenrijk en andere Europese landen afgereisd om deze clinic te kunnen bijwonen. 

Wat blijkt? In het buitenland is het gedachtegoed van Sharon Wilsie al vele malen bekender dan in Nederland. Haar clinics in Duitsland puilen regelmatig uit! Hoe is het mogelijk dat wij zo achterlopen?

Ik stelde Sharon voor haar 'ambassadeur' te worden door een lezing te organiseren over HORSE SPEAK, door mij vertaald als PAARDS. Zij stemde in met mijn voorstel.
"Go for it!"  


Voilà de achtergrond van deze laagdrempelige lezing! 
Rij- of menverenigingen, clubjes van paardenvrienden, pension- en manegehouders die deze lezing willen 'hosten' kunnen mij mailen. Paarden zijn het waard dat jullie meer over hun manier van communiceren te weten komen, zoals jullie het waard zijn om paarden eindelijk eens in hun eigen taal te kunnen aanspreken.  
KENNISMAKINGSDAG?

Wellicht zijn er mensen die het zien zitten om een hele dag met HORSE SPEAK bezig te zijn. Immers, een lezing kan nog zo informatief zijn, er gaat niets boven aan den lijve ervaren wat er gebeurt als jij de eerste woordjes 'paards' met een paard uitwisselt. 
Speciaal voor deze mensen organiseren Sylvia Keizers uit het Drentse Witteveen en ik de 'Kennismakingsdag Horse Speak'.  Onder de button Natuurlijk Paardleiden (links hiernaast) kun je meer lezen over Sylvia's bijzonder paardvriendelijke manier van lesgeven lezen. Ook Sylvia heeft Sharons boek verslonden, Sharon ontmoet en zich door haar laten inspireren.  

Kennismakingsdag HORSE SPEAK

Inhoud
- 's ochtends schotelen Sylvia en ik je een stuk theorie voor.
- 's middags mag je, onder begeleiding, het geleerde in de praktijk brengen.

Let wel, het betreft hier een kennismaking met de grondbeginselen van paardentaal, niet het hele ABC. Daarvoor is één dag te kort.          


Wij hopen dat onze oefendag zal leiden tot een heuse 'run' op de volgende clinics van Sharon Wilsie in Nederland. Het goede nieuws: de clinic die in november 2020 gaat plaatsvinden is inmiddels volgeboekt. 
Meer informatie over Sharons clinics kun je opvragen bij Charmaine van den Berg: horsespeakclinicnederland@gmail.com

Interesse voor de 'kennismakingsdag HORSE SPEAK'? 
Mail ons op: paardenwaarden@gmail.com
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu