bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > GEZONDHEID
Persoonlijk ben ik niet zo’n medicijnenslikker meer; de vele tabletten die ik al geslikt heb in mijn leven hebben een paar jaar geleden geleid tot een hevige leververgiftiging en ik lag dientengevolge, geel als een kanarie, met spoed in het ziekenhuis. Nu ben ik weliswaar een vreemde vogel van mijzelf maar ik heb geen extra medicijnen nodig om dat gegeven te handhaven.
Nee, het roer moest radicaal om.
Ik weet nu ook hoe een 'Cold Turkey' voelt. Intensieve fysiotherapie, een geregeld leven en saunabezoek doen ook wonderen. We staan inmiddels al zo ver van de natuur af dat we alles denken chemisch te moeten oplossen met tabletten en injecties. Wie zich in de historie en de natuur verdiept weet dat runderen en paarden in het wild zelf hun geneeskrachtige kruiden zoeken en dat zouden we zelf ook eens met beleid moeten doen. Zigeuners waren helemaal grootmeesters in het transformeren van paarden, zelfs zodanig dat hun vorige eigenaar ze niet eens terug herkenden.
Tandpasta is b.v een goed middel bij beginnende mok of als je gezond bent even de ochtendurine over de desbetreffende voet plassen (wel goed mikken, heren!) maar goede geraniumolie in sojaolie (verhouding 1: 10) op de aangetaste plekken wrijven nadat deze zijn gewassen met groene zeep werkt ook perfect. Een paar druppels jodium in de drinkbak helpen goed bij beginnende hoest maar indien een paard het in het voer wil opnemen werken 3x daags 8 druppels eucalyptusolie over het voer ook. Ontstekingen aan de voet werden door zigeuners vaak te lijf gegaan met een met koeienmest gevulde jutezak, gebonden om de voet. Dat werkte als een soort trekzalf.
Ook vond ik een oud recept tegen brokkelige hoeven waarbij het advies werd gegeven één deel bijenwas op te lossen in vijf delen koudgeperste zonnebloemolie en vijf delen water. Om er een wat meer vloeibare zalf van te maken kan wat meer water toevoegen ook; een klein beetje citroenolie erbij heeft het effect dat de hoef mogelijk wat harder kan worden. Een goed anti-vliegenmiddel is het een nacht weken van een pakje zware shag in een kwart emmer water. Dat goedje de volgende dag zeven en klaar is je eigen gemaakte vliegenspray. 
Het zou mooi zijn, maar wellicht een illusie, dat het evenwicht tussen mens en de natuur weer hersteld zou worden; uiteraard moeten we onze paarden goed veterinair begeleiden maar soms zijn de oude en inmiddels vergeten middeltjes zeker zo goed en vriendelijker voor de natuur. Mijn brave Zorro was op zijn oude dag, net als veel andere senioren, moeilijk aan het vreten te houden. Om zijn eetlust wat op te wekken kreeg hij iedere dag een flesje bier door het voer... Plots bedenk ik me dat het woord 'hinniken' wel erg veel lijkt op een bekend biermerk.

Was getekend,

Erik Eshuis
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu