bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > WELZIJN
Was het nog niet zo lang geleden dat ik met leedwezen afscheid nam van Kidon, onlangs heb ik opnieuw de zware beslissing moeten nemen dat nu zijn oud spangenoot Zorro ook mocht ophemelen. Ruim 24 jaar mocht hij bij mij worden. Ik had hem als veulen gekocht op de Zuidlaarder paardenmarkt en er was meteen een geweldige 'klik'. Die klik is er ook gebleven tot de allerlaatste snik. 
Als jong paard heb ik hem zelf betuigd en hij dacht met me mee. Jong en eigenlijk onervaren als hij was, groeide hij uit tot een paard met massa en een geweldige halshouding. Uitgesproken tuigpaardgangen had hij niet maar Zorro ontpopte zich als een goed menpaard. Toen ik hem pas betuigd had kwam wijlen Theo Weusthof bij mij op stal en sprak in onvervalst Twents zijn woorden uit over Zorro: 'Wat heb ie doar ’n onwies mooi peerd'. Zeker was ik trots want hij wou geweldig werken en liet geen vracht staan. Ooit heb ik Zorro goed kunnen verkopen aan een handelaar die 4 zwartblessen moest hebben voor Engeland; hij had er drie en ik had kennelijk de vierde.
De paardenhandelaar deed zijn uiterste best veel geld te bieden en tenslotte bood hij me een Friese stermerrie ter ruil aan; ik heb er nooit spijt van gehad niet in gegaan te zijn op de deal want uiteindelijk heb ik jaren mogen genieten van dit geweldige paard.
Op zijn dertiende bezorgde hij me wel de schrik om het hart door geregeld kreupel te gaan, dus was een visite aan de dierenkliniek nood-zakelijk. Er werd een foto gemaakt. Daarop bleek osteoporose te zien te zijn. De voorspelling was dan ook niet al te best: 'Die loopt geen twee jaar meer.' Woorden uit de mond van de geschoolde dierenarts.  
Gelukkig ken ik veel mensen en wist inmiddels dat er een nieuw goedje op de markt was dat zoals later bleek de naam 'Tildren' te dragen. Een kennis van me, die goed bekend was met dit middel, liet het er via een infuus in één keer inlopen (i.p.v. de voorgeschreven hoeveelheid, verdeeld over een aantal keren). Resultaat na 2 maand rust: een significante verbetering. Na voorzichtig weer gebruiken en één jaar aangepast hoefbeslag heeft Zorro tot op de dag van zijn overlijden nooit weer gekreupeld. Lang leve de veterinaire wetenschap!
Nu resten de herinneringen aan de vele recreatieve ritten, de klassieke toer, het rijden van bruidsparen en jubilarissen, een wedstrijdje of samen met een kameraad een groen paard tegen Zorro spannen of gewoon samen lekker mijmeren bij het landhek. Ik heb heel snel de beslissing genomen hem te laten euthanaseren. 
Dat is op een gegeven moment het enige en eerlijkste wat je nog kunt doen voor je kameraad. Als er een paardenhemel bestaat hoop ik dat hij daar nu mag genieten van de 'grazige weiden'. Zorro stond, net als zijn oud spangenoot Kidon, symbool voor al die onbekende paarden die de mensheid zoveel vreugde schenken. 

Bonfire is ons inmiddels ook ontvallen. Ook dat gaf verdriet bij velen omdat hij zoveel 'in huis' had. Zorro had voor mij genoeg in huis om mij dat 'Olympische gevoel' te geven en ik zal hem daar eeuwig dankbaar voor blijven.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu