Welzijn en welbevinden - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Welzijn en welbevinden

Wow Momenten > WELZIJN
Hebben onze edele viervoeters echt zo'n allerbelabberds leven bij ons, tweevoeters? We leggen ze toch aan alle kanten in de watten? Klopt. Aan goede wil ontbreekt het de meeste paardenhouders ook niet, geven de ethologen die paardenwelzijn bestuderen toe. Een groots opgezet onderzoek naar de welzijnsknelpunten bij gezelschapsdieren in 2003 heeft echter aangetoond dat nog maar bar weinig paardenhouders echt kennis van zaken hebben. Sterker nog: veel overgeleverde kennis van paardenzaken blijkt te zijn gebaseerd op collectieve onwetenheid omtrent de basisbehoeften van het paard. 

Waar staan we anno nu? Helaas pindakaas. Nog steeds zie je paarden alleen in de wei staan. Nog steeds zie je paarden achter prikkeldraad. Nog steeds zijn er paardenhouders die zich baseren op overgeleverde kennis die allang achterhaald is. Terwijl het toch zo gemakkelijk en ook nog eens leuk is om je in paarden te verdiepen.
Je in paarden verdiepen kan op een aardse, simpele en ontspannen manier. Zoek eens een weiland op waar opfokpaarden in groepen bijeen zijn. Zoek een rustig plekje en observeer hun gedragingen. Wanneer je dat doet, zul je op een geven moment ‘aanvoelen’ hoe onnatuurlijk het is om een grote groep ruinen bij elkaar in een weiland te zetten. Geen wijze moeders en tantes die puberale gedragingen liefdevol corrigeren, geen wijze hengsten die hen daarin bijstaan. De jonge paarden mogen dan in een soort van kuddeverband leven, het echte, harmonieuze verband is eruit. 
Deze onopgevoede 'angry young men' worden vervolgens door mensen onder het zadel beleerd of betuigd. Dit gebeurt maar zelden op een zachtzinnige, begripvolle manier. Kortom, een vorm van scholing die niet kan tippen aan de opvoeding die paarden aan de ‘Universiteit des paards’ krijgen. 

Hoe het er daar aan toe gaat kun je zien in nieuwe natuurgebieden waar kuddes ongedomesticeerde paarden grazen. Gebieden die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. In die gebieden kun je het paard in zijn meest pure vorm observeren en bestuderen. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe de paardenmaatschappij werkelijk in elkaar zit. 
Onrust in de opfok
Rust en harmonie in een sociaal complete kudde 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu