Rasportret Haflinger - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Rasportret Haflinger

Wow Momenten > PAARDEN- EN PONYRASSEN
De Haflinger is afkomstig uit de Zuid-Tiroolse Alpen, waar de bergboeren zijn voorvaderen al in de middeleeuwen gebruikten als last-, trek- en rijdier. De hedendaagse 'versie' is wereldwijd populair als rij- en menpaard voor het hele gezin!
Het meest opvallend aan de Haflinger zijn de weelderige witte manen en staart, die heel mooi kleuren bij de lichte voskleur van zijn vacht.En dan te bedenken dat het Oostenrijkse paardje die bijzondere kleurencombinatie te danken heeft aan één voorvader, de hengst Folie. Deze werd in 1874 geboren uit een kruising van een goudbruine Arabische hengst met een Tiroler boerenmerrie, merk 'onbekend'. Folie's 'tint' bleek uitgesproken erfelijk te zijn en hij geldt dan ook als de stamvader van het huidige ras.
De eerste Haflingers werden in de zestiger jaren van de vorige eeuw door het Trekpaardenstamboek naar Nederland gehaald als klein formaat werkpaard op de kleine boerenbedrijven. Dit verklaart ook waarom trekpaard en Haflinger in één stamboek zijn ondergebracht.

De tractor rukte echter in een dermate hoog tempo op dat er al snel geen behoefte meer was aan paarden voor het werk op het land. Ook niet aan kleine. Wel was er een toenemende behoefte aan recreatie-paarden. De Haflinger bleek prima in dat plaatje te passen. 

Oersterk
Een fraai uiterlijk en een braaf karakter zijn maar twee van de vele redenen waarom de Haflinger door de jaren heen zo populair is geworden. 
Dankzij zijn Spartaanse basis -een keihard en sober leven in de Oostenrijkse Alpen- is hij ook nog eens oersterk en stelt hij weinig eisen aan zijn huisvesting.
Haflingers krijgen in de winter een lekkere dikke vacht en kunnen dus gewoon buiten blijven, mits hun wei niet al te drassig is en ze een schuilstal tot hun beschikking hebben. Aan zijn kleine hoofd met de schrandere ogen en de kleine oren is duidelijk te zien dat de Haflinger Oosterse voorouders heeft. Zijn 'bergboeren-afkomst' verloochent hij evenmin. Hij is stevig gebouwd en gespierd zonder lomp te zijn, heeft korte, sterke benen die op keiharde hoeven staan en krachtige, vlotte gangen, die garant staan voor een grote tredzekerheid op ruig terrein!

Ideaal vrijetijdspaard
De Haflinger is een ideaal familieros. Je kunt hem voor de wagen spannen voor een ontspannen buitenrit. Voor een langere trektocht draait hij zijn hoef evenmin om, want hij heeft een tomeloze werklust en een fenomenaal uithoudingsvermogen. Ook in de samengestelde menwedstrijdsport staan Haflingers hun mannetje.
Wel is het zaak ze daarvoor regelmatig te trainen, want al zijn het nog zulke krachtpatsers, je kunt ze niet zomaar ongetraind uit de wei te halen en meteen topprestaties van ze verwachten. 
Er worden ook ietwat fijner gebouwde Haflingers gefokt. Deze hebben ruimere gangen en zijn als rijpaard vooral geliefd bij grotere kinderen en niet al te langbenige volwassenen. 
Er zijn zelfs Haflingers die op Z-niveau meedraaien in de dressuur, maar bovenal is de Haflinger een fijn recreatiepaard waar je alle kanten mee uit uit kunt.Springen, dressuur, voltige of aangespannen dan wel onder de man de paden op, de lanen in. Uiteraard met ferme tred!
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu