wat zijn paardenwaarden eigenlijk - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

wat zijn paardenwaarden eigenlijk

Profiel & missie
Voor sommige paardenhouders zijn paarden fokmateriaal en handelswaar. Andere paardenhouders zetten paarden in als showdier, knuffeldier, rijdier, trekdier of lastdier. 

Weer anderen houden paarden voor hun vlees, melk of voor weten-schappelijke doeleinden. 

Natuurbeheersorganisaties zetten paarden uit in nieuwe natuur- en waterretentie-gebieden, waar ze de vegetatie in toom houden en onderdeel uitmaken van een uitgekiend eco-systeem. 
Doel is: de creatie van een zo goed als gesloten kringloop, waarin de vegetatie en de dieren elkaar in evenwicht houden. 

Plattelanders houden paarden als hobby- en gezelschapsdieren: mooi, zo’n vredig grazend paard in de wei. Zonder paarden zou de mensenwereld een stuk saaier zijn, nietwaar?

Alleen... wat vindt het paard zelf van de rollen die het speelt in een maatschappij waarin mensen de dienst uitmaken?
Patroon
Paarden hebben een eigen waardenpatroon. Een waardenpatroon is het geheel van waarden dat bepaalt wat in de ogen van paarden wenselijk of onwenselijk is. Simpeler gesteld: een waardenpatroon dat kenmerkend is voor het paard als soort. 

Kenmerkend voor het paard als soort is dat het in kuddeverband leeft. Een paardenkudde is opgebouwd uit meerdere familiegroepen van verschillende omvang. Deze familiegroepen zijn omgeven door groepjes vrijgezelle hengsten die ‘oefenen voor later’ en tegelijkertijd met hun wilde spelletjes de dienstdoende familiehoofden scherp houden. Niettemin staan deze stoere knapen de kudde wel bij als dat nodig mocht zijn.

Dreigt er gevaar dan vormen de vrijgezelle hengsten en de familiehoofden samen een kordon rondom de kwetsbare merries, veulens en jaarlingen. Voor paarden is het eigenbelang ondergeschikt aan dat van de kudde, omdat de kudde hun veilige haven is. Samen sterk staan. De medepaarden zijn familie en vrienden van uiteenlopende leeftijden en beide geslachten.
Uit verband...
Wij mensen hebben het paard uit dat verband geplukt om met hem te kunnen werken en sporten. Veel gedomesticeerde paarden hebben noch rugdekking, noch familie, noch vrienden en slijten hun vaak te korte leven onder paardonterende omstandigheden. Dit lijkt een pleidooi om dan maar helemaal te kappen met paarden houden. Dat is het niet. Het is eerder een aanmoediging om te investeren in een leerproces dat mens en paard dient. Wie de moeite neemt het paard tot in al zijn vezels te leren kennen, wacht een prijzenkast vol beloningen...

•een paard dat voor je door het vuur gaat

•een paard met sprankelende ogen dat zichtbaar gelukkig is

•een paard dat tot op hoge leeftijd gezond en vitaal blijft

•een paard dat zich ook om jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid bekommert

•een mens -jij zelf – die de beschikking krijgt over tot dan toe sluimerende vermogens en ongekende mogelijkheden tot persoonlijke groei. Kortom, paarden kunnen je helpen een completer mens te worden
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu