bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > GEZONDHEID
Menselijke exploratie van tropische regenwouden, ontbossing, stijgende immigratie en verhoogde Internationale luchtvaart en ander toerisme naar tropische gebieden heeft geleid tot een hogere incidentie van tropische ziekten. Klimaatverandering, wereldwijde opwarming van de aarde veroorzaakt het broeikaseffect en tegelijkertijd een verhoogd risico van tropische aandoeningen. Het bijzondere is dat veel tropische aandoeningen eindigen op een A, zoals cholera, malaria, ebola, lepra en hepatitis A.
De N.V.T.G., De Nederlandse vereniging voor tropen geneeskunde zet zich enorm in voor tropische ziekten preventie en behandeling van tropische ziekten en heeft een geweldige strategie ontwikkeld voor de controle en behandeling van tropische aandoeningen. 
Onlangs was ik bij een bijeenkomst van een organisatie met dezelfde afkorting en werd geconfronteerd met de vergelijkbare problematiek, namelijk een verhoogd broeikaseffect. Er werd ter plaatse onvrede geuit door een participant dat er op organisatorisch gebied nogal wat steken waren gevallen. Het bestuur vatte dit op als een insecten 'bite' en sloeg onverstandig een paar dagen later via een mail van zich af.
Als de juiste behandelingsmethode gebruikt zou zijn en niet deze post-exposure prophylax was er denk ik geen vuiltje aan de schone lucht geweest. Nu zijn er alleen verliezers en nu hoop ik niet dat bij de volgende bijeenkomst er bij de overheid eerst een milieu ontheffing moet worden aangevraagd vanwege de mogelijk te hoge zuurtegraad van de vergadering.
Het is bewezen dat diversiteit in teams en organisaties de kans op succes aanmerkelijk verhoogt. Door de specifieke kwaliteiten van teamleden in te zetten wordt het team productiever en verhoogt de arbeidsvreugde. Dit proces begint echter bij de leiding. 
De vraag komt immers bovendrijven of de samenstelling van het team nog wel aansluit bij de levensfase van de organisatie. Moeilijk blijft dan ook de menselijke factor in te schatten. Zegt men wel wat men denkt en denkt men wel wat men zegt? Om deze vraagstelling helder te krijgen weet ik bij ondervinding dat het paard ons daar enorm bij kan helpen.
Tijdens coaching met paarden worden we geconfronteerd met wie we eigenlijk zijn. Mensen kunnen veel leren van de eerlijke en oprechte manier waarop paarden in het leven staan. Door hun directe reacties op ons gedrag laten paarden ons onverholen zien wie we zijn en hoe we denken, handelen en samenwerken.

Zeg 'ns ie
Tja, veel tropische ziekten eindigen op de letter A; oplossingen voor een verschil van inzicht eindigen wellicht op IE, zoals zelfreflectie, compassie en empathie.
Gelukkig heeft men in Parijs een overeenstemming kunnen bereiken over hoe de opwarming van de aarde onder de 2% zou kunnen blijven. Vraag is dus : waarom zouden we aan de vergadertafel in ons koude kikkerlandje niet in staat zijn oververhitting in het veld tegen te gaan? Mocht een normaal gesprek aan tafel van mens tot mens of een trainingssessie met paarden onvoldoende helpen dan bestaat er altijd nog het middel 'Jaico'. Deze muggenmelk houdt muggen en steekvliegen op afstand.

Was getekend,

Erik Eshuis
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu