Jij komt terug. Jij weet niet dat er een appel onder een van de twee omgekeerde emmers ligt. Je moet het ook echt niet weten, want ben je er wel van op de hoogte dan kan het paard je gedachten lezen. Dit is een paardenwaarden toevoeging. Voor zover ons bekend zijn wetenschappers nog niet zo ver dat ze bereid zijn de telepathische vermogens van paarden te onderkennen, laat staan deze te onderzoeken. Op Rupert Sheldrake na, maar die staat in brede wetenschappelijke kringen bekend als een vreemde snuiter.
Goed, je komt terug, nog steeds verdiept in je krant. Wat doet het paard? Het geeft je hints.
Deel twee van het experiment behelst dat je gewoon op je plek blijft, terwijl je vriend op komt met een lekkere sappige appel en deze onder het oog van het paard verstopt onder een van de twee emmers.
In beide gevallen zal het paard proberen jou attent te maken op de verborgen appel door oogcontact met je te zoeken en je aan te stoten. Maar nu komt het. Wanneer het paard weet dat jij geen idee hebt dat er een appel is en waar deze zich bevindt, zal het veel meer kracht achter zijn aanwijzingen zetten dan wanneer je het wel weet. 'Hallo, mag ik je attentie? Daar ligt een appel.' Dit gedrag laat zich scharen onder de geavanceerde communicatietechnieken. Hoezo, oliekoeken dom?