bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > PAARDENVOLK MET VISIE
De keuze voor een vakblad

Steeds meer mensen houden zich bezig met een actieve vorm van vrijetijdsbesteding. Een mogelijkheid tot het invullen van die vrije tijd vinden steeds meer mensen binnen de paardensport, een sector waarin in Nederland meer dan 12.000 mensen hun brood verdienen en er geschat wordt dat er in Nederland zo’n 500.000 mensen 'iets' met paarden doen. Dat 'iets' kan veel verschillende vormen aannemen. Vanaf een uurtje rijden ergens in een manege tot en met het beoefenen van paardensport op het allerhoogste niveau, waardoor een grote behoefte ontstaat aan een betere en een bredere informatie via een vakblad.

Dat vele lezers de moeilijke en uitgebreide materie van bijvoorbeeld 'het rijden van den bok' vaak missen in vakbladen komt door de gekozen doelstelling van een tijdschrift. Het heeft geen zin alle paardentijdschriften onder één noemer te willen brengen wat het functioneel zijn betreft. Ieder blad kan functioneel zijn, op een manier die verschillend is van alle andere. Je kunt zelfs stellen dat alle vakbladen altijd functioneel zijn, alleen verschillend in mate en richting en juist dat laatste houdt mij erg bezig: Het mennen is een bijzondere tak binnen de hippische wereld en zeker als het over het authentieke aspect gaat. Het is maar een klein select groepje dat vanuit overlevering nog weet 'hoe het heurt' en graag bereid is om die kennis over te dragen. 

Maar wat als je je stinkende best doet om met een paar mensen, die inhoudelijk van wanten weten over het authentiek gekleed gaan op een rijtuig de hoofdredacteur voor een artikel voeden met heel veel informatie en er zelfs vrij voor hebben genomen om deze persoon te woord te staan moeten constateren dat de aantekeningen nu bijna 4 jaar in een lade liggen en er geen artikel is verschenen is zorgelijk te noemen. 
Juist een blad dat zich wil onderscheiden van de rest en zich specialiseert in een bepaalde tak van paardensport zou iedere kans toch moeten aangrijpen om de lezers te helpen een naslagwerk op te bouwen.

De behoefte aan informatie is groot en vooral als een artikel prettig te lezen valt trekt dat alleen nog maar meer abonnees. Uiteraard bestaat het leven uit prioriteiten stellen en keuzes maken maar het excuus 'geen tijd' en 'ik maak al zoveel uren' zou een reden zijn om zelf eens het hoofd leeg te maken en inspiratie gaan opdoen achter of op het paard of eventueel tussen het lezerspubliek.

Ik zal niet een grote broek aantrekken want een paard voor het rijtuig met een te grote broek aan krijgt het rijtuig ook op zijn hakken en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Als men dan wil weten of een tijdschrift kwaliteiten heeft, dan is er maar één weg om daar achter te komen, namelijk het zelf te gaan lezen.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu