gelaatsuitdrukkingen van paarden - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

gelaatsuitdrukkingen van paarden

Wow Momenten
Het genietgezicht
Wat beweegt dit paard om zijn bovenlip tot een bijna slurfje samen te vouwen? Welnu, dit is wat wij het ‘genietgezicht’ noemen. Het paard staat te genieten van de krauwende bewegingen die de hand van de paardenhouder maakt. Voor wie het nog niet weet: het harde kloppen op paardenhalzen - iets wat je ruiters tot in de hoogste regionen nog steeds ziet doen na het winnen van een wedstrijd- mag dan bedoeld zijn als beloning voor de geleverde prestatie, des paards is het absoluut niet. Paarden houden niet van klappen op hun nek of kont.
Wil je een goede band met een paard opbouwen, benader het dan vanaf zijn vroegste jeugd op zijn paards. Loop kalm en ontspannen naar je veulen toe en presenteer niet meteen je handen maar eerst je neus en mond. Presenteer voorzichtig je gezicht, snuif behoedzaam aan zijn neusgaten en lippen, blaas zachtjes jouw ‘visitekaartje’ (je luchtje) in zijn neusgaten en wacht zijn reactie af. Slaak er een diepe zucht bij; dat duidt op ontspanning.
Buigt het paard zijn hoofd en zoekt zijn mond jouw handen, 'trababbel' dan de huid onder zijn manen, waarna je het plekje vlak naast zijn schoft opzoekt. Negen van de tien keer zet het paard dan zijn genietgezicht op.  Ook het plekje bij de staartwortel is zo’n bingoplek! Zelfs in die mate dat sommige paarden, hebben ze eenmaal jouw handen op dat plekje gevoeld, je de eerstvolgende keer meteen de kont toe keren. Hier graag!

Een paard je hoofd aanbieden kan eng lijken, maar paarden doen het zelf ook zo. Het is een paardse beleefdheidsvorm onder vrijlevende paarden. Wees bij gedomesticeerde paarden wel wat behoedzamer. Ze kunnen traumatische ervaringen met mensen hebben gehad of deze manier van begroeten in hun jeugd niet hebben geleerd. Verder trekken paarden het genietgezicht als ze zichzelf schuren aan een tak. Mmm, lekker!
Ook tijdens het stoeien zetten paarden hun genietgezicht op. Hiermee geven ze aan dat ze in de speelmodus zijn, niet in de vechtmodus.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu