Als het paard op de hielen van de hoef landt, worden de gewrichten in het been van het paard parallel aan de grond belast. Dat is de manier waarop de gewrichten de minste stress ondervinden en dus het minst pijn doen tijdens een beweging. Doel van het Natural Balance bekappen is daarom ook de gewrichten van het paard in de beweging, zo parallel mogelijk aan de grond te oriënteren.
Robert Bowker, VMD, PhD, director of the Equine Foot Laboratory at the College of Veterinary Medicine at Michigan State University, is samen met meerdere gerenommeerde wetenschappers, waaronder Barbara Page DVM/CSU, al jarenlang bezig met fundamenteel onderzoek naar het werkingsmechanisme van de hoef. Zijn werk heeft er mede toe geleid dat, in samenwerking met hoog getalenteerde hoefsmeden als Gene Ovnicek, die onlangs de Life time Achievement award op de Laminitis conference in Florida heeft gekregen, de kennis over hoeven steeds verder ontwikkeld is. Dat is met name gedaan om hoefsmeden over de gehele wereld handvatten te geven om hoeven zodanig te bekappen dat de paarden in de beweging op de hielen landen.
Ook Chris Pollit, DVM, een befaamde onderzoeker op het gebied van hoefbevangenheid, werkt vanuit Australië nauw samen met MSU en CSU. Zijn onderzoeken hebben ertoe geleid dat er meer mogelijkheden zijn voor de behandeling van hoefbevangen paarden die goed aansluiten bij de Natural Balance methode. Het valt mij op dat paarden met Natural Balance bekapte hoeven zo vrij kunnen bewegen als hun beperkingen dat toestaan. Dat kunnen bijvoorbeeld artrose, peesontstekingen of hoefbevangenheid zijn. Met ongebalanceerde hoeven zie je altijd paarden die op de teen landen en stijf bewegen door wat van de buitenkant rugproblemen lijken. Vaker zal dat een compensatie zijn van pijn, die met een afwijkend bewegingspatroon zoveel mogelijk wordt onderdrukt.
Het doen van wetenschappelijk onderzoek zal in dit onderzoeksegment altijd min of meer fundamenteel blijven. Het heden ten dage als ideaal beschouwde randomized clinical trial (RCT), beter bekend als dubbel blind onderzoek, is in deze Natural Balance vraagstukken onmogelijk. Als dierenarts weet je op etische gronden dat bijvoorbeeld een behandeling het beste met Natural Balance kan. Om dan een traditionele benadering te gebruiken in het kader van het onderzoek, terwijl je weet dat de Natural Balance benadering veel betere resultaten geeft, staat gelijk aan het schaden van het dierwelzijn. Het is dan een ethisch verwerpelijke beslissing. Verder is het als hoefsmid niet mogelijk om zogenoemd 'blind' te werken. Je moet de hoef bekijken als je bekapt en je moet de juiste protocollen volgen om tot een eindresultaat te komen dat voldoet.