Leren is duizend maal mooier dan doceren - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Leren is duizend maal mooier dan doceren

Wow Momenten
Doceren draait maar om één ding: laten zien waar groeikansen liggen. 

Waar paarden zijn liggen groeikansen. Vraag het paard maar eens of het jou iets wil leren. Sta je open voor zijn hulp en aanwijzingen dan vindt er een verandering in jou plaats. Zet die verandering door dan zul je je op enig moment realiseren waar je blokkades lagen en hoeveel spanning je had opgebouwd. Deze veel te zware bagage is een sta-in-de-weg op je levenspad.

Als docent zeg ik soms dingen die hard aankomen bij mensen, maar ik zeg ze uit naam van de waarheid. Ik zal je vertellen dat we dankbaar moeten zijn voor alles, zelfs voor de beet of de schop van een paard.

Ik zal je vertellen dat paarden kunnen afhaken en de verbinding met jou zullen verbreken wanneer je probeert om vriendjes met ze te worden.

Ik zal je vertellen dat het leven zich afspeelt tussen A en Z en dat we dankbaar moeten zijn voor alle trainingsmethoden.
Trainingsmethoden als Natural Horsemanship, Klassieke Rijkunst en alle andere vormen van rijkunst. Ik zal je ook vertellen dat al deze methoden van nul en generlei waarde zijn als je ze niet ook tegelijkertijd gebruikt voor je persoonlijke groei. 
Ik zal je vertellen dat het altijd alleen om jou gaat en niet om het paard. Het zal je misschien hard op je dak vallen dat ik je de gelegenheid ontneem om op te scheppen over je vaardigheden op het gebied van omgaan met paarden, maar je terugbreng naar de basis hiervan: staan, aarden, je bewust zijn van je spanningen, die spanningen laten wegvloeien en onderwijl zien hoe dit je bevrijdt en jou en het paard verandert. Dit is wat een docent doet; wat een docent elke dag weer doet.

Een docent werkt aan zichzelf, werkt aan de leerlingen, NIET aan de paarden. Wanneer ik naar je paard kijk, zie ik namelijk alleen maar hoe volmaakt hij al is en ook dat hij ons mensen zo ongelooflijk veel kan bijbrengen.

Wil je dit leerproces aan den lijve ondervinden? Ga dan eens samen met je paard in de buitenbak staan en bind een blinddoek om. Laat je vervolgens leiden door het paard. Leid niet maar volg. Sta open voor het nieuwe en deze nieuwe ervaring.
Ervaar aan den lijve hoe een paard dat jouw volste vertrouwen krijgt, op slag verandert van een volger in een zelfverzekerd leider die zorg draagt voor jou. Een paard dat voorkomt dat jij je bezeert aan het hek of het draad. Een paard dat al jouw verlangens en wensen, hoe klein en subtiel ook, moeiteloos leest en erop anticipeert. De wens om stil te staan. De wens om te keren. De wens om je weg te vervolgen. Niets ontgaat het paard. Leer op deze manier van het paard hoe leiderschap werkelijk in zijn werk gaat.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu