bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

bijdrage Erik Eshuis, horsedidakt. www.eshuiserik.nl

Wow Momenten > PAARDENVOLK MET VISIE
Bestemming bereikt

Alweer enkele jaren geleden reed in mijn residentie te Albergen een voiture met chauffeur voor met bestemming het Groningse Leek. Ik had n.l. een uitnodiging ontvangen voor de feestelijke opening van de nieuwe rijtuig-expositie 'Bestemming Bereikt' in het rijtuigmuseum Nienoord. Mijn 'koetsier' gaf zijn aanspanning flink de sporen en waren ruimschoots op tijd om ter plekke een heerlijk welkomstdrankje in ontvangst te nemen.
Het geheel werd feestelijk omlijst werd door de muzikale klanken van een strijkje. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een reis per koets van en naar Groningen rond 1900. Indrukwekkend blijft nog steeds het ongeluk van de laatste bewoners van Borg Nienoord waaraan ook aandacht is besteed; de familie van Panhuys verdronk op 6 nov. 1907, in dichte mist, met het rijtuig in het Hoendiep.
Het moet een gruwelijke dood geweest zijn. Stel je voor, op deze manier te moeten sterven. De goedgelovigen onder ons zullen ongetwijfeld ook bij dit ongeval een passende Bijbelse tekst weten te bedenken ‘bestemming bereikt?’ In ieder geval was deze expositie een waardige reanimatie-poging de rijtuigcollectie van het museum van een wisse dood te redden. 

Ik hoop voor niemand dat we over een paar jaar ook hier op de borg een gedenkplaat moeten plaatsen zoals voor de familie van Panhuys in 2007 aan het Hoendiep. Ik weet een beetje van de hoed en de rand op Nienoord en ook dat de bestemming nog lang niet bereikt is maar wens als rijtuigliefhebber de collectie ook in deze eeuw een behouden eindbestemming.
Extra informatie
De rijtuigexpositie Bestemming Bereikt toont in beeld, geur en geluid de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de 19e eeuw. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van het wegverkeer zien en de voorlopers van de auto en de tram. Bezoekers kunnen een rit maken in een rijtuig met het interactieve menspel. Een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot vlak naast de expositiehal is ook zeker de moeite waard.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu