Vrije paarden: een bijdrage van Corrie Derks - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vrije paarden: een bijdrage van Corrie Derks

Wetenswaardig > KUDDE DYNAMIEK
Een poos geleden zijn we met Margriet Markerink op bezoek geweest bij enkele kuddes Konik paarden. Wij zelf hebben pas op latere leeftijd het paardwezen ontdekt en zijn erg geboeid door de mooie ziel van dit dier. 'Hoe zou dit dan zijn bij paarden die redelijk zelfstandig binnen hun eigen kudde leven'?

Een beetje spannend vond ik het wel. Het blijven hele grote dieren die een totaal andere ervaring hebben met mensen dan het gedomesticeerde paard, waarvan er velen geruind zijn.
Omdat het me zelf nogal pittig leek om uren door het gebied te moeten struinen voordat je de kudde zou ontdekken, heb ik in de dagen voordat we deze wandeling gingen maken contact gelegd met de groep paarden en gevraagd of ze op een plek dicht bij onze startplek wilden komen om zich te laten observeren. Dit is net zoiets als een schietgebedje in de tijd dat je examen gaat doen… Als de voorwaarden maar mee zitten. 
De eerste kudde kregen we binnen een half uur nadat we het natuurgebied betraden in het oog.

Dwars door zompige klei en een veld met grote klis trokken we om goed zicht op de dieren te kunnen krijgen. In mijn eerste reactie raakte ik toch wat bevreesd; aan mijn rechterhand zag ik op enige afstand een indrukwekkende hengst staan.
Wat een sterke uitstraling. Wat een nek en wat een zware achterhand had dit dier. Gelukkig werd mij door moedige mensen voorgedaan om rustig te gaan zitten en niets te doen. Ik zag een forse merrie al grazend langzaam in onze richting komen om de boel te verkennen. Ze stak haar hals uit en snoof onze lucht in. Even later stond ze neus aan neus ademend met die vreemde mens in haar gebied. Wel heel voorzichtig maar ook vol vertrouwen.
Langzaamaan durfde ik zelf wat te ontspannen in hun nabijheid. Samen ademend op een liefdevolle en respectvolle manier met deze vrij levende dieren. Verkend worden en geaccepteerd zijn binnen de groep van de kudde. Wat een groots cadeau! Dat gaat in de mensenwereld zo anders. Het moment dat ik die imposante hengst langzaam maar doelbewust op me af zag komen... 
En dan dat moment waarop ik geïnspecteerd en goed bevonden werd door hem, samen in een kort en uitwisselend neus aan neus contact. Het was een overweldigende ervaring.
Wat een kracht; kracht door te zijn wie je bent, een ontspannen en toch alerte waakzaamheid met het geheel van de omringende wereld. Wat fijn dat je dan aanwijzingen krijgt van deskundige Margriet hoe je te gedragen om een dergelijke ontmoeting soepel en in vertrouwen te laten verlopen. Dank je wel Margriet. Ook bij de tweede kudde op een andere locatie een bijzondere ontmoeting maar dan met een heel vrijmoedig veulen van de kudde. Diep geraakt besefte ik dat in deze kuddes een harmonie heerst waar wij mensen veel van zouden kunnen leren. Geen dictatuur van een gemaakte keuze uit het verleden maar telkens gebruik makend van de aanwezige talenten en ervaringen binnen de kudde om op een zo 
efficiënt mogelijke manier lastige situaties het hoofd te bieden. Het belang van de kudde staat voorop. Wat fijn dat deze kuddes er zijn, het is een weldaad voor onze wereld. Dank aan de paarden en dank ook aan Margriet die deze onderneming mogelijk maakte met haar aanwezigheid.

Warme groet,
Corrie Derks, Natuurgeneeskundige Praktijk Corrie Derks
Iedereen fit en vitaal!
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu