Gezichtsvermogen - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gezichtsvermogen

Educatie
Het paardenoog
Je zou het niet zeggen, maar van alle landzoogdieren hebben paarden de grootste ogen. Met die grote, ietwat uitpuilende knikkers zien paarden op een totaal andere manier dan mensen, maar dat maakt niet uit. Paarden zien precies wat ze moeten zien. 

Al grazende kunnen ze bijna 360 graden om zich heen kijken, waarbij hun ogen naar een horizontale positie in de oogkas bewegen. Elk oog neemt een ander stuk omgeving waar, daarbij samenwerkend met het andere oog, zodat in de hersenen een totaalbeeld van de omgeving ontstaat. Dit is dan wel grotendeels een tweedimensionaal beeld, omdat paardenogen ver uit elkaar liggen en hun lange snuit ertussen zit, als blinde vlek. Diepte ziet een paard alleen maar in een trechtervormig gebied van ongeveer 60 graden in het verlengde van de paardenneus.
Scherp zien in de breedte...
Het paard neemt de dingen niet alleen anders waar dan wij, het ziet alles ook veel minder scherp. Die scherpstelfunctie heeft een grazer ook niet echt nodig; gras is geen roofdier, dat een paard besluipt... Een paard dat rustig aan het grazen is, gebruikt zijn twee ogen om zijn omgeving in de gaten te houden. En dat kan een paard heel goed, want zijn netvlies zit tjokvol bewegingsreceptoren, ontvangststations. Heel belangrijk voor een prooidier/vluchtdier. De bewegingsreceptoren registreren alle bewegingen die het oog waarneemt en seinen dit door naar de hersenen. Slaan deze alarm dan reageert het paard direct met een schrik- en/ of vluchtreactie. Dit is dus geen ‘aanstelleritis’, maar een natuurlijke, levensreddende reflex. Zien wij met onze ronde pupillen een rond gebied in het midden scherp, paarden zien met hun langgerekte, horizontale pupillen een lange strook scherp. Willen ze de gebieden daaronder en daarboven scherp zien dan bewegen ze het hoofd op en neer.  
Een ander feit waar je als mens rekening mee moet houden is het ‘blinde vlekkenveld’ van het paard. Eén blinde vlek bevindt zich vlak voor zijn neus. Rondom die neus zitten -niet geheel toevallig- tastharen die het paard op tastniveau vertellen wat zich daar bevindt. Onder zijn hoofd ziet het paard ook niets. Dat is de reden waarom paarden altijd even pas op de plaats houden wanneer ze over een plas water heen moeten. Ze kunnen immers niet zien waar ze hun voeten neerzetten... Andere blinde vlekken bevinden zich ongeveer waar de romp en het hoofd van de ruiter zich bevinden.
Het paard ziet dus hoofdzakelijk je benen, armen en schouders. Tip: als jij de ogen van je paard niet kunt zien, ziet het paard jou ook niet. Je staat dan in een van zijn blinde vlekken.
Hieronder enkele films waarop mensen uitleggen hoe paarden zien.
Bijziend en verziend...
Paarden die op de vrije steppe leven moeten ver kunnen zien en zijn dus verziend. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ongeveer de helft van de bij mensen opgegroeide paarden bijziend is en wel de paarden die zijn opgegroeid als stalpaard. De ogen van die paarden hebben zich dus aangepast aan de omstandigheden waaronder ze moeten leven. Als je zo’n paard hebt en je verkoopt het aan een ruiter die er lange buitenritten mee gaat maken, zal deze persoon er rekening mee moeten houden dat het paard niet gelukkig is met zoveel ruimte om zich heen, maar juist bangelijk, omdat het niet goed in de verte kan kijken. Nog niet veel mensen realiseren zich dit, maar juist mensen die paarden uit paardonterende situaties redden en dus de allerbeste bedoelingen hebben, kunnen op dit fenomeen stuiten. Hun paarden voelen zich het veiligst in een omsloten omgeving, omdat hun ogen daarop zijn ingesteld. Of hun ogen zich ook nog weer kunnen aanpassen aan het vrije veld is ons onbekend. Wellicht lukt het jongere paarden nog wel...
Een andere geniale aanpassing aan de omstandigheden in het open veld is de corpora nigra, ook wel druivenpitjes genoemd. Deze ingebouwde miniatuur zonneklepjes beschermen het netvlies tegen het felle zonlicht. Meer hierover kun je lezen in het artikel over iriscopie. Wat je verder nog over het zintuig oog moet weten om paarden beter te kunnen begrijpen, is dat paarden in hun ogen 9 maal meer staafjes hebben dan mensen. Deze staafjes zorgen ervoor dat het paard beter in het donker kan zien dan de mens. Ook dit is een aanpassing aan zijn leven als dag- en nacht actief dier. Meer staafjes betekent echter ook: minder kegeltjes. Heeft een mens drie soorten kegeltjes, het paard heeft er twee. Met een deel van de kegeltjes ziet een paard blauw licht, dat een korte golflengte heeft. Met een ander deel van de kegeltjes ziet het groen en rood licht, dat respectievelijk een midden- en een lange golflengte heeft. 

Met behulp van een computer is uitgezocht hoe dat eruit ziet. De wereld volgens het paard is grijsgelig en wazig. Groen en oranje worden als geel waargenomen, rood wordt een soort groenig grijs - en blauw blijft blauw. Kegeltjes werken namelijk het best in fel licht, maken uitgebreide kleurwaarneming mogelijk en zorgen voor een scherper zicht. Dit is de reden dat paarden kleuren op een andere manier waarnemen dan mensen. Bij fel licht (kegeltjes actief) kan het paard de kleur geel goed waarnemen. Bij schemerlicht (staafjes meest actief) kan het paard de kleuren groen en blauw het beste waarnemen. 

Wat niet zo heel best lukt, is van een lichte ruimte ineens naar een donkere ruimte gaan. De aarzelingen van een paard op dit gebied hebben daar mee te maken. Niet met ongehoorzaamheid of dwarsliggerij. Houd hier rekening mee in de omgang met paarden. Voor de omschakeling van donker naar licht heeft een paard minder tijd nodig.
Energiekleuren
Paarden mogen dan niet alle kleuren van de regenboog kunnen waarnemen, ze kunnen wel de energetische kracht van kleuren voelen. Elke kleur uit het kleurenspectrum heeft een andere uitwerking op de energiecentra in het lichaam die we ook wel chakra’s noemen. Je ziet ze vaak afgebeeld als draaiende wielen, maar het zijn in wezen vortexen, waarmee alle levende wezens energie uit de kosmos putten om hun fysieke, mentale en spirituele systemen draaiende te houden. 

Wat kun je hier mee?
Een pittig paard kun je beter geen rood hoofdstel aan doen, maar bijvoorbeeld een blauw hoofdstel. Dat werkt rustgevend. Je kunt met kleurstellingen dus een zekere mate van harmonie bewerkstelligen.

Welke kleur heeft een associatie met wat?
Het eerste chakra is de basis. Deze bevindt zich net onder het stuitbeen. De basis neemt de rode aarde-energie op. Deze aarde-energie heeft het lichaam nodig om te kunnen leven. Wie alleen de rode trilling tot zijn beschikking heeft kent alleen woeste, rauwe emoties en reageert instinctmatig op honger, warmte, kou, etc. Via de ervaringen in de woestheid ontwikkelt het bewustzijn zich. Een dier nadert vuur, wordt zich bewust van de hitte ervan, springt terug en blijft voortaan verre van het vuur. Dit stukje bewustzijn is tot ontwikkeling gekomen.

Het tweede chakra bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen en is verbonden met bewustwording. Oranje ontstaat door rood met geel te vermengen. Rode aarde-energie en tijd voor bezinning. De levenservaringen draaien om seksualiteit, groepsvorming en beginnende relaties. In de oranje trilling buigt woestheid om naar macht over de omgeving. In de oranje trilling ontwikkelt het ‘nestgevoel’ zich en komt het eerste wij-contact tot stand. Vanuit de oranje trilling vindt de keuze voor een genetisch geschikte levenspartner plaats. De volgende fase is expressie. De ontwikkeling in dit chakra vraagt een lange tijd.
Het derde chakra bevindt zich ter hoogte van de navel en dient voor de opslag van energie. Deze zogenaamde zonnevlecht staat in verbinding met één van de vier aarde-elementen: vuur - water - lucht - aarde. De gele trilling maakt dat steeds meer verbanden zichtbaar worden. Dit leidt tot nieuwe inzichten. De logica is dan ook verbonden met de gele trilling. In dit chakra komt het ook tot een uitwisseling met de energie van de medemens. Je verbindt je met iemand die in de blauwe trilling verkeert, want geel en blauw maken samen groen.
De kleur groen staat voor harmonie. Het groene chakra bevindt zich ter hoogte van het hart en is de brug die de onderste drie chakra's (aarde gebonden) met de bovenste drie chakra's (geestelijk gebonden) verbindt. In de groene trilling ontstaat het gevoel van een roeping. Iets dat het stoffelijke te boven gaat. Nieuwe ervaringen worden omarmd. Groen is rustgevend en bevorderlijk voor de gezondheid. Balans tussen lichaam en geest. Herstel, vrede, zuurstofbrengend, vernieuwend, vruchtbaar. Het is de meest voorkomende kleur in de natuur en staat voor veiligheid.
Blauw is een neutrale kleur. Dit chakra bevindt zich ter hoogte van de keel en ontstaat door de vermenging van groen en goudgeel. Blauw staat voor koel, rustig en straalt een zekere waardigheid en autoriteit uit. (denk aan de donkerblauwe politie-uniformen...) Helder blauw is een analytische kleur, die verwijst naar trouw, verantwoordelijkheid en veiligheid. Blauw van zee en lucht staan voor univer- sele vrijheid en openheid. Blauw heeft ook een zekere afstandelijkheid (blauw bloed), maar staat in positieve zin ook voor wijsheid, waarheid en schoonheid.
Deze kleur kent veel schakeringen en staat voor koninklijkheid en verhevenheid, maatschappelijk gezien. Purper staat ook voor waardigheid, ingetogenheid, kwaliteit, authenticiteit en spiritueel bewustzijn. Dit chakra bevindt zich op het voorhoofd en wordt ook wel het derde oog genoemd. Het ontstaat door een vermenging van oranje en blauw. In de paarse trilling lopen de stoffelijke wereld en de geestelijke wereld door elkaar heen. Er zijn geen grenzen meer. Het denken is onttroond als alleenheerser. Oppakken en loslaten gebeurt heel gemakkelijk, omdat de gehechtheid verdwenen is. Paars gaat over in wit, zoals de donkerpaarse lotusbloem bij het opengaan steeds lichter van kleur wordt, totdat hij bijna wit is.
Het zevende chakra bevindt zich boven het hoofd. Eenmaal in de witte straling is het stoffelijke overwonnen en kan het naar believen gebruikt worden. Het stadium van volbewustzijn. De rode, de oranje, de gele, de groene, de blauwe en de paarse trilling zijn er nog steeds, maar komen samen in wit. De rode aarde-energie, de woestheid, is opgelost, maar er is nog geen sprake van pure zuiverheid, want alle voorgaande kleurtrillingen spelen mee. Wel kunnen in de witte energie alle kleuren gebruikt worden en hun trilling gebruikt om te helen. Neem de oranje trilling. Richt je deze op een botbreuk dan zal deze sneller genezen, omdat deze kleur precies dezelfde trilling heeft als het bot. Elke kleurtrilling/energie heeft specifieke toepassingsmogelijkheden.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu