verzorging oud paard - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

verzorging oud paard

Wow Momenten > WELZIJN
Verzorging van het oude paard

Wanneer noem je een paard 'bejaard'? Het is net als met mensen. Sommige mensen zijn op hun veertigste al op. Anderen lopen op hun negentigste nog de marathon. Voor paarden geldt hetzelfde.
Daarbij is verouderen ook nog eens een proces en processen vragen om een vorm van begeleiding. Als je wilt dat je paard ook op ver gevorderde leeftijd nog fit en vitaal is, dan is het zaak verzorging, voeding en beweging af te stemmen op het natuurlijke verouderingsproces.
Het verouderingsproces van een paard van een jaar of zestien laat zich vergelijken met dat van een menselijke vijftiger. Het eerste grijs verraadt een zekere mate van rijpheid. Althans, zo zouden we een vijftiger omschrijven, want ouder worden is voor veel mensen even slikken. 
Paarden zitten er niet mee; die leven bij de dag. Als zo rond hun twintigste de eerste tekenen van slijtage zich aandienen, zullen ze in eerste instantie net doen alsof er niets aan de hand is. In het wild speuren roofdieren immers altijd naar de zwakste schakel. Daardoor komen veel wilde paarden meestal helemaal niet toe aan ouderdomsklachten als slijtage aan het gebit en de gewrichten, spijsverteringsproblemen, koliek en andere ongemakken. Dat heeft wel iets moois en sereens: gaat je vitaliteit eraan dan wordt het tijd om te gaan, voordat een lijdensweg zich aandient. Daar helpen roofdieren je bij. Zo gaat er niets van jou verloren.
Wondermiddel
In de mensenwereld worden paarden – mits goed verzorgd – meestal veel ouder dan in het wild. Gelukkig is er een 'wondermiddel' tegen leeftijdsgerelateerde gebreken: regelmaat! Door het gebit van je paard minimaal een maal per jaar door de paardengebits-
verzorger te laten onderhouden voorkom je pijnlijke haken in de mond die door het ongelijk afslijten van de kiezen ontstaan.
Slijtage aan de gewrichten laat zich minder makkelijk behandelen. Versleten is versleten. Helaas gaat slijtage vaak gepaard met pijn en daar is wel wat aan te doen. De dierenarts kan helpen de pijn wat te verzachten. Ook natuurlijk bekappen en een behandeling door een gespecialiseerd therapeut kan verlichting brengen en het paard helpen soepeler te bewegen. Wil je die soepelheid een beetje 'onderhouden'en stramheid beperken, ga dan dagelijks een eindje wandelen met je paard. Voldoende beweging heeft een vertragende werking op het natuurlijke aftakelingsproces. Gun je paard daarnaast zijn dagelijkse portie ongedwongen weidegang, in het gezelschap van jongere soortgenoten die hem met hun 'gekke vijf minuten' stimuleren ook mee te doen. In welk tempo en op wat voor manier hij dat doet, is aan hem. Onderschat een oud paard nooit. Hij is vaak nog tot op hoge leeftijd vitaal en in staat tot een knap staaltje acrobatiek, puur uit plezier en levenslust! 
Lief zijn voor de binnenkant...
Eén van de gebreken die zich op latere leeftijd aandienen betreft de algehele gesteldheid van het maagdarmkanaal. Een vertraagde stofwisseling leidt tot een vermindering van de natuurlijke weerstand en ook de lever- en nierfuncties lopen terug. Hoewel dit proces zich binnenin het paard voltrekt 
kun je de 'rode vlaggen' van buiten ook zien. Het paard vermagert en zal wat vaker buikpijn hebben. Dit geeft het aan door zichzelf met een achterbeen tegen de buik te porren. Ga weg, pijn.
Zodra je vermoedt dat je paard zijn gebruikelijke rantsoen niet goed meer kan verstouwen kun je het op een rantsoen van lichter verteerbare voedingsstoffen zetten en het voedsel in kleinere porties per keer aanbieden. Niet al te stengelig hooi en veulenbrok zijn prima seniorenvoer, terwijl gepofte muesli's en slobber het kauwen en verteren vergemakkelijken. Ook een goed multivitamine-/mineralenpreparaat is nu aan de orde. De juiste verhouding van vitaminen en de mineralen Calcium, Fosfor en Magnesium erin houdt de spieren en botten in optimale conditie. 
Een beetje lijnzaadolie helpt het paard om door de vacht heen te komen en brengt er bovendien wat glans op. Als je dan ook ruim de tijd neemt voor de warming-up en cooling-down, kun je nog jarenlang plezier hebben van je paard. En je paard van jou.

Aanvullende tips:
Laat jaarlijks de ligging van je zadel checken. Een ouder paard verandert immers ook van model (bespiering etc.)

Gun je oudere paard zo nu en dan een sportmassage. Paarden kunnen daar intens van genieten. Neem er zelf ook eens eentje. Heeeeerlijk!

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu