NIEUW: dating-service voor eenzame paarden - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

NIEUW: dating-service voor eenzame paarden

Wow Momenten > WELZIJN
Goed nieuws op het paardenwelzijnsvlak. Communicatiebureau De Lynx, gevestigd in Wageningen, komt met een mooi initiatief, op de rails gezet door medewerkster Tjitske Ypma. Het bureau gaat paardenhouders die maar één paard in de wei houden benaderen en koppelen aan naburige paardenhouders die ook maar één paard hebben. Het bureau gaat daarmee fungeren als paardendatingsite 'paardenbijelkaar.nl'

Doel is alleen levende paarden aan een weidemaatje van de eigen soort te helpen, zodat deze uiterst sociale dieren samen een kudde kunnen vormen, zoals dat hoort.
Dit gaat verder dan de Gids voor goede praktijken van de Sectorraad paarden. Hierin wordt gesteld dat een paard dagelijks in elk geval een ander paard moet kunnen zien, besnuffelen of aanraken. Lynx gaat voor het totaalplaatje: zien, besnuffelen, aanraken EN samenzijn. Immers, elkaar aanraken is van essentieel belang voor paarden. Ze bestendigen hun onderlinge band ermee, dragen met hun wederzijdse 'poetsgedrag' bij aan elkaars gezondheid en gevoel voor welbevinden en voorkomen er eenzaamheid, verveling en ziekmakende stress mee. Stress waar elk eenzaam paard mee te maken heeft. In zijn eentje voelt een paard zich immers nooit veilig, ook al trekt het zijn meest overtuigende 'pokerface'.   
De kudde
Om te kunnen overleven is het voor paarden van essentieel belang om in een groep te leven. Hoe meer oplettende ogen en oren, des te groter de kans dat een roofdier tijdig wordt ontdekt en kan worden ontlopen. Om in groepsverband te kunnen overleven is een snelle en subtiele onderlinge communicatie noodzakelijk. Dit kan alleen als de sociale contacten op orde zijn en elk individu weet wat zijn of haar plaats in het geheel is. Lichamelijk contact is hierbij super belangrijk. Binnen de kudde is sprake van een subtiele taakverdeling, die wij vaak hiërarchie noemen, maar die veel subtieler is dan het 'baas boven baas' principe. Elk individu heeft een eigen taak, gebaseerd op specifieke karaktereigenschappen. Bij gedomesticeerde paarden ontstaat een evenwichtige mix van karakters niet zomaar. Vreemde paarden moeten op een doordachte manier aan elkaar voorgesteld worden. Na een goede introductie ontstaat niet alleen een afgewogen taakverdeling, maar worden er ook hechte vriendschappen gesmeed. Deze vriendschappen zijn de smeerstof van de kudde.

Samen met beleid
We zien hier een bestaande kudde, bestaande uit een eerbiedwaardige Welsh-Arabier. Zodra er ineens een vreemde, jonge merrie in de wei wordt losgelaten, gaat hij niet op de versiertoer. Nee, hij werpt zich op als beschermheer van 'zijn kudde', bestaande uit twee ezels. De jonge merrie zoekt contact met de leider en probeert hem gunstig te stemmen door te likken en te kauwen als een onschuldig veulen en zich onderdanig op te stellen. Ondertussen wil ze zich wel dolgraag aansluiten bij de kudde. De oude Welsh-Arabier staat dit echter niet zomaar toe. 'Accepteer mij eerst maar eens als leider', laat hij haar weten. 'Dan mag je later wel met de anderen kennismaken.' De jonge merrie gehoorzaamt hem en een paar dagen later is ze helemaal ingeburgerd. Alle nervositeit is verdwenen; ze voelt zich veilig in haar nieuwe kudde.     
Win-win situatie
Natuurlijk, er zijn mensen die zich niet meer dan een paard of pony kunnen veroorloven. Er zijn ook mensen die maar een piepklein paardenweitje hebben. En dan zijn er nog mensen die het niet aandurven hun paard bij een ander paard te zetten, omdat ze bang zijn dat andere paarden hun paard schade toebrengen.
In de eerste twee gevallen kan de paardenhouder met voldoende grond een goede daad verrichten door het eenzame paard van een collega paardenhouder bij zijn eigen paard in de wei te zetten. Het vrijgekomen, piepkleine weitje kan dan worden ingezaaid met een gezonde paardengras- en kruidenmengeling en dienst doen als paardengraswinningsweide. Hooi van dit weiland kan dan in de winter de paarden van beide paardenhouders als voeding dienen.
Hebben beide paardenhouders een grote weide dan is een grotere oogst mogelijk. Na de eerste oogst kan het gras in de lege weide volledig uitgroeien en zaad zetten. Zodra de twee paarden door het gras in de ene weide heen zijn, kunnen de paardenhouders ze overplaatsen naar de 'graasrijpe weide' en kan de nu lege weide herstellen. De aanwezige parasitaire wormen kunnen hun cyclus niet voltooien en sterven. Een win-win situatie.  
De weg der geleidelijkheid
De angst dat het ene paard het andere misschien zou kunnen verwonden, is in de meeste gevallen ongegrond. Paarden zijn van nature geen houligans. Bewandel de weg der geleidelijkheid. Geef de twee paarden zicht op elkaar en de mogelijkheid elkaar over een stroomdraadje heen te besnuffelen en op een veilige manier kennis met elkaar te maken. Een korte periode van gillen, dreigen, opgewonden langs de lijn heen en weer draven en elkaar voorzichtig aftasten hoort erbij. Zodra beide paarden tot rust zijn gekomen en elkaar 'langs de lijn' opzoeken om synchroon te grazen zijn de verhoudingen duidelijk. De vrede is getekend, het stroomdraadje niet meer nodig. Beide paarden kunnen nu de volgende fase ingaan: elkaar actief benaderen, vriendschap sluiten en elkaar naar hartelust groomen.  
Ambassadeurs gezocht
Communicatiebureau de Lynx, dat nauwe contacten onderhoudt met de vereniging van recreatieruiters, is momenteel op zoek naar ambassadeurs voor dit unieke project.
Wil jij de ogen en oren in het veld worden en folders aan paardenhouders overhandigen? Graag! Wil jij locaties waar eenzame paarden lopen aanmelden, zodat De Lynx deze kan verzamelen en in kaart brengen? Prachtig!
Wil jij je eigen alleen lopende paard of pony aanmelden? Perfect! De Lynx wil uitdrukkelijk niet te boek staan als 'klokkenluider' maar als een bureau dat oplossingsgericht te werk gaat. Zo wordt een aanmelder in contact gebracht met een ambassadeur, die vervolgens paardenhouders die bij elkaar in de buurt wonen met elkaar in contact brengt. Zij kunnen dan hun paarden samen huisvesten. Zijn er vervoersproblemen dan kan de vereniging van recreatieruiters uitkomst bieden.
Ambassadeurs in spe kunnen papieren folders aanvragen via initiatiefneemster Tjitske Ypma.
In de folder staat informatie over de aard van het paard en paardenwelzijn. 

Partners gezocht
De Lynx zoekt ook financiële partners voor dit project. Doe mee met de crowdfundingsactie en stort een bedrag op rekeningnummer NL06TRIO0390467804 ten name van Communicatiebureau de Lynx onder vermelding van 'paarden bij elkaar'. Als er 200 mensen zijn die € 15 overmaken en we vinden voor € 3000 steun bij partners, dan kunnen we een landelijke campagne starten en vele paarden een aangenamer leven bezorgen. Communicatiebureau de Lynx zal alle donaties die binnenkomen inzichtelijk maken, op datum (zonder naam). Doe je mee met dit De Lynx-project zonder winstoogmerk of marges?
Mail naar: t.ypma@delynx.nl.

Meer weten? Google op www.paardenbijelkaar.nl
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu